Beste in online scooter theorie oefenen!
Direct een online toegangscode!

Scooter praktijk examen

Na het halen van je scooter theorie-examen, hoef je alleen nog het scooter praktijk examen succesvol te doorlopen om je scooter rijbewijs te bemachtigen. “Maar wat houdt dat praktijk examen nou eigenlijk in?”, zal je je vast afvragen. En is het moeilijk? En hoe kan ik mij op dat praktijk examen voorbereiden? Het zijn allemaal logische vragen die wij op deze pagina graag voor je beantwoorden. Daarnaast tref je op deze pagina wat algemene informatie over het praktijk examen.

Waar mag ik op rijden na het behalen van dit praktijk examen?

Het heet officieel het ‘rijbewijs AM’ rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je meer dan alleen op je bromfiets rondrijden. Zo mag je ook op een quad, een trike of in een brommobiel rijden. Handig om dit rijbewijs dus te halen als je nog geen 18 bent!

Voor de volledigheid, met deze voertuigen mag jij straks rondrijden:

 • Bromfiets
 • Snorfiets
 • Quad
 • Trike
 • Brommobiel
 • Scooter praktijk examen

Leeftijd

Scooter praktijk examen

Je mag dit praktijk examen doen vanaf je 16e levensjaar. Je kunt je al wel voorbereiden op je 15e door bijvoorbeeld je scooter theorie alvast te oefenen.

Hoe moeilijk is het praktijk examen?

Je wordt tijdens het examen op allerlei onderdelen getoetst. Je zal het ene onderdeel moeilijker vinden dan het andere onderdeel. Daarom is het goed om nu al na te denken op welk onderdeel jij je extra moet focussen.

Een onderdeel is bijvoorbeeld ‘je beheersing van de bromfiets’. Hoe goed kun jij dus overweg met je bromfiets? Hoe makkelijker je overweg kunt met de bromfiets, hoe makkelijker het ook wordt om je tijdens het praktijk examen op de andere onderdelen te richten. Bijvoorbeeld het ‘kijkgedrag’ is een belangrijk examenonderdeel. Als je makkelijk overweg kunt met het voertuig, kun je meer tijd besteden aan je kijkgedrag.

De examinator let dus op verschillende dingen. Opgesomd zijn dit de onderdelen:

 • De beheersing van het voertuig (bromfiets/scooter)
 • Je kijkgedrag
 • Hoe je overweg gaat met het verlenen van voorrang
 • Op welke manier je anderen inhaalt
 • Hoe je in- en uitvoegt
 • Hoe je rijdt op kruispunten en over rotondes.

Hoe gaat het examen in zijn werk?

Je wordt dus onder andere beoordeeld op je kijkgedrag en op hoe je over rotondes rijdt. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Dat gaat als volgt:

Jij rijdt tijdens het praktijk examen op een bromfiets (dit is dus geen snorfiets, trike of quad) en de examinator (die jou gaat beoordelen) rijdt achter jou aan op een eigen bromfiets. De persoon die jou les heeft gegeven mag ook mee op een eigen bromfiets. Hij mag er dus ook achteraan rijden.

Kosten scooter praktijk examen

Het praktijk examen kost los 104 euro. Wij schrijven ‘los’ omdat dit de kosten zijn die het CBR vraagt voor het examen. Wat jij uiteindelijk betaalt kan meer zijn dan die 104 euro. Bijvoorbeeld omdat de rijschool waar jij les hebt gekregen meer kosten in rekening brengt voor het aanvragen van het examen en voor het ter beschikking stellen van een bromfiets waarmee jij je praktijk examen kan doen.

Duur en aanvragen

Het hele examen duurt 45 minuten. Van deze 45 minuten ben jij 25 minuten aan het rijden. Je kunt het examen niet zelf aanvragen dus dit moet jouw rijschool voor je doen.

Scooter praktijk examen
GRATIS SCOOTER THEORIE-EXAMEN?
Heb je je scooter theorie al goed geoefend? Test het uit en maak een gratis scooter examen!
BEGIN MET EEN GRATIS SCOOTER EXAMEN

#1 in Scooter theorie oefenen!

Theoriepakketten vergelijken
Scootertheorieoefenen.nl

Haparandadam 2
1013AK Amsterdam

Over ons

Inloggen?
Heb je een toegangscode gekocht op deze site en wil je inloggen? Klik dan op de knop hieronder!
Inloggen